Psikoonkoloji (Kanser Psikolojisi)

Psikoonkoloji (Kanser Psikolojisi)

Psikoonkoloji; kanser hastaları ve yakınları için çeşitli psikolojik, davranışsal, duygusal ve sosyal sorunları ele alan bir uzmanlık alanıdır. Kanser, hastalar ve aileleri için önemli sıkıntılara neden olabilir. Sıkıntının türü, her bireye ve aile deneyimine göre değişir. Bu süreç, kanserin türü, hastaların yaşı ve zorlu durumlarla nasıl başa çıktıkları gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. En geniş anlamıyla, kanserin iki psikolojik boyutu vardır. Birincisi, hastaların ve ailelerinin kansere verdiği duygusal tepkidir. İkincisi, kanserle yaşamayı etkileyen duygusal, davranışsal ve psikososyal zorluklardır.

Destekleyici psikoterapi kanser teşhisine nasıl yardımcı olabilir?

Kanser teşhisi hastalarda ve yakınlarında oldukça yoğun, zorlu ve karışık duygular uyandırabilir. Korku, kaygı, öfke, suçluluk ve pişmanlık gibi duygular ve depresif belirtiler hastaları bu süreçte çokça zorlamaktadır. Hastalar çoğu zaman içinde bulundukları durumun ve duygularının anlaşılmadığını hissedebilmektedirler. Bazı kanser hastaları yakınlarını kaygılandırmamak için onlara surecin neden olduğu kaygılardan ve korkulardan bahsetmemeyi tercih edebilirler.

Tanı ve tedavi sırasında ve hatta hastalık sureci bittikten sonra bile bir ruh sağlığı uzmanından destek almak zor duygularınızın farkına varmanıza durumla başa çıkmanın yollarını bulmanıza, yolculuğunuz boyunca desteklenmenize yardımcı olabilir. Psikoterapist siz ve sevdikleriniz arasındaki iletişimi kolaylaştırabilir ve süreç boyunca izolasyon, depresyon ve kaygıyla daha sağlıklı basa çıkabilmenin yollarını keşfedebilirsiniz. Böylece psikoonkoloji alanında uzman olan bir psikoterapist tedavi yolculuğunuzun aşamalarının sizi nasıl etkilediği hakkında dürüst ve doğru bir şekilde konuşabileceğiniz güvenli bir alan sağlayabilir.

Benzer şekilde, yakınlarınız arasında kanser teşhisi almış birisi varsa destekleyici psikoterapi size de yardımcı olabilir. Sevdiğiniz kişiye kendi korkularınızi “yüklemek” istemezken aynı zamanda kendi duygularınızı ve teşhisin sizi nasıl etkilediğini konuşmaya da ihtiyaç hissetmeniz doğaldır. Hasta yakınlarının psikolojik destek alması hastanın da surecini psikolojik açıdan daha sağlıklı geçirmesine katkı sağlar.