Çocuklara Kanseri Anlatmak
Tüm yaşlardaki çocuklar için anne babalarına ne olduğunu bilmek önemlidir. Çocukların bu durum karşısında hazır olmaları ve sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için onlara uygun bir dil kullanarak hastalığı anlatmak önemlidir.
Her çocuk farklıdır; ancak böyle bir durum karşısında benzer biçimlerde tepki verirler.
Çocuklar…
- Anne ya da babasını rahatsız eden bir durum olduğunu fark eder. Ona hiçbir şeyin anlatılmaması ruhsal dengesine olumsuz etki eder;
- Kendi deneyimlerinden hastalığın ne anlama geldiğini anlar.
- Anne-babanın hastalığı nedeniyle kendini suçlu hissedebilir.
- Annesinin ya da babasının iyileşmesinde bir rolü olabileceğini düşünür.
- Kendisi de hastalanmaktan korkar
Nasıl Davranmalıyım?
- Basit ve açık kelimelerle çocuğunuza hasta olduğunuzu ve bu nedenle sürekli doktora gitmek zorunda kaldığınızı anlatın.
- Hastalığınızla onun bir ilgisi olmadığını ısrarla vurgulayın.
- Ona ayırdığınız zaman azalmak zorunda kalsa bile ya da bazen yeteri kadar sabrınız olmasa da onu her zaman sevdiğinizi belirtin.
- Çocuklar belirsizliklerden hoşlanmazlar. Hasta olmanızın günlük hayatın düzeni üzerine olabilecek etkilerini anlatın: yemeği kimin yapacağını, onu kimin okuldan alacağını, eve gelince kimin olacağını, onu kimin gezmeye götüreceğini, vb…
- Çocuğunuzun sorularına sabırla cevap vermeye çalışın. Bazı soruları tekrar tekrar sorabilir ya da hastalığınızı söyledikten bir süre sonra soru sormaya başlayabilir.
Ergenler…
- Çoğunlukla yetişkinlerinkine benzer bir anlayış geliştirirler
- Bu durumla başa çıkmak için kendi çözümlerini geliştirmeye çalışırlar.
- Ergenlik ebeveynlerle olan bağlardan kopmaya çalışma dönemidir. Ancak anne ya da babanın hastalığı bu süreci zorlaştırabilir. Bu da ergenin zaman zaman öfkeli olmasına neden olur; çünkü istese de hastalık durumunda anne-babasıyla olan bağlarını koparamaz.
- Bilinçdışında kendini suçlu hissedebilir.
- Kendisi de hastalanmakta korkar (özellikle annesi meme kanseri olan kızlar)
Nasıl Davranmalıyım?
- Hastalığınızla ilgili bildiğiniz her şeyi hemen anlatmak zorunda değilsiniz. Kendinizi hazır hissetmeniz ve tedavinizin detaylarının belli olmasını beklemeniz gerekebilir. Ancak söylediğiniz her şey gerçek olmalı.
- Bir şeyi bilmediğinizde “bilmiyorum” diyebilirsiniz. Bu çok daha samimi olacaktır.
- Duygularınızı bastırmamaya çalışın. Çocuğunuzun da üzgün ya da öfkeli olma hakkının olabileceğini ona hissettirin.
- Çocuklarınızın tepkilerini gözlemleyin. Sorular sorun. Ebeveynlerinin fazlaca üzerine gitmiş olmaktan ve soru sormakta çekinebilirler.
- Gerektiğinde uzmanlardan destek almak önemlidir. Aile terapisi ve bireysel psikoterapiler ailede kanser hastalığı olduğu durumlarda faydalı olmaktadır.